TÜRKALP TARIM GIDA HAYVANCILIK A.Ş.
Besin Değeri ve İnsan Sağlığındaki Önemi
Ceviz, thiamin, vitamin B6 ve folacin’i içeren birçok vitamin içerir. Vitaminlere ilave olarak; demir, çinko, bakır, magnezyum, fosfor ve potasyumca da zengindir. Sodyum ve selüloz yö- nünden ise fakirdir. Meyve türlerinde gümüş içeren tek meyve türü cevizdir. İnsan vücudunda, gümüş iyonuna gereksinim duyulan tek organımız ise beyindir. Gümüş, insan beyninin sağlığının korunmasında ve öğrenmede etkilidir. Çünkü gümüş iyonu antibakteriyal özellik taşımaktadır. Ceviz selenyum içeren ender gı- dalar arasındadır. Selenyum, önemli antioksidant enzimler olan selenoproteinleri yapmak için proteinlerle bağlanır. 100 gram yenilebilir iç ceviz, yaklaşık 14 gr protein ve 65 gr yağ içerir. Ceviz içeriğindeki proteinin büyük kısmı sindirilebilir proteindir. Bu özellik vejeteryan beslenmede, besin değerinin yüksek olması bakımından, cevizin değerini artırmaktadır. Ceviz kolesterol içermez, doymamış yağ içeriği ise yüksektir. Ceviz yağının % 58’i linoleic asit, %12’si ise linolenic asitten oluşur. Bu iki yağ asidi sağlıklı bir yaşam için gereklidir. 15 CEVİZ EYLEM PLANI (2012-2016) KULLANIM ALANLARI Ceviz enerji kaynağı yüksek bir meyve türüdür 100 gr cevizin enerji kaynağı yaklaşık 700 kaloridir. Cevizde düşük lisin: arginin oranı ile birlikte yüksek miktarlarda arginin, fiber, tanenler ve polifenoller içermektedir. Bilimsel araştırmalar diyetli bitki besinleri ile düşük riskli kalp krizi ve kanser arasında anlamlı bir ilişkinin olduğunu göstermiştir. Cevizin zengin PUFA içeriği nedeniyle LDL oxidizabilitesini artırdığı bulunmuştur. Ceviz, kanın pıhtılaşmasını önler, koroner kalp hastalık riskini azaltır, trigliserid ve kolesterol düzeyini düşürür, sinir iletimini sağlar, yüksek bir enerji verir, iyi bir protein kaynağıdır ve içerdiği vitaminler, mineraller ve eser elementler nedeniyle metabolizmada önemli görevler üstlenir. Cevizin yeşil kabuğundan elde edilen ürünler, kolon temizliğinde, bağırsak kurtlarının giderilmesinde ve böbreklerin düzenli çalışmasında kullanılmaktadır. Olgunlaşmamış cevizin tanen içeriği çok yüksektir. Olgunlaşmamış ceviz yenildiğinde (Aşırıya kaçılmamak koşulu ile saç kökleri iyi beslenir ve güçlü saç oluşumu sağlanır.
Odununun Kullanımı
Ceviz odunun değeri, düzensiz, çok şekilli ve çok karışık renkli olmasından kaynaklanmaktadır. Ceviz anatomik, fiziksel, mekanik ve işlenme özellikleri iyi olan, cilalanma kabiliyeti yüksek dekoratif bir oduna sahiptir. Bu nedenle başta masif mobilya ve kaplama üretimi olmak üzere, silah endüstrisinde tüfek kundağı ve tabanca kabzası olarak değerlendirilmekte, parke üretiminde, spor aletleri, müzik aletleri yapımında, oymacılıkta ve daha birçok yerde kullanılmaktadır. Tüfeklerde dipçik ve el kundağı, tabancalarda tabanca kabzası yapımında en çok ceviz kullanılmaktadır. De- ğerli tüfeklerin kundakları cevizden, ucuz silahların kundakları kayın, akça ağaç, huş, armut, karaağaç gibi ağaçlardan yapılmaktadır.
Parke Üretimi
Ceviz ağacının düzgün lifli gövde ve dal odunları parke üretiminde kullanılmaktadır. Tomruklardan parke taslağı kalınlığında tahtalar biçilir. Elde edilen tahtalar buharlandıktan sonra üstü kapalı yerlerde lif doygunluğu rutubet derecesine kadar doğal, sonra sonuç rutubetine kadar kurutma fırınlarında kurutulur. Kurutulmuş bu tahtalardan parke taslakları elde edilmektedir.
Mobilya Sanayi
Ceviz odunu işlenerek mobilya sanayinde kullanılmaktadır. Türkiye’de sandık yapımında eskiden ceviz kerestesi kullanılmıştır. Ancak son yıllarda ceviz kütüğü fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle sandık yapımında ceviz kerestesi kullanımı azalmıştır. Yurt dışında, müzik aletleri yapımında, ev mobilyasında, lüks araçların konsollarında kaplama materyali olarak kullanılmaktadır